fredag 19 april 2013

Kioskproblemet

Hörde att man diskuterar kioskproblemet på Nya banan. Problemet är tydligen att det inte finns någon kiosk där. Enligt min sagesman funderar det på att köra runt med en bil (beer cart) för att tillhandahålla det tydligen för många golfare obligatoriska sortimentet kioskvaror. 

Fikapausen verkar vara något av en institution inom den svenska golfen. Jag har spelat på banor där det vid kiosken anges att det är obligatoriskt med ett 15 minuters uppehåll där. På sådana banor spelar man inte golf. I vart fall inte efter reglerna. Enligt dessa får man inte avbryta en rond för att sätta sig och dricka kaffe, vila eller av något annat skäl än att åska gör fortsatt spel farligt.

Jag talade med en duktig (kvinnlig) golfare som på sin hemmaklubb hjälpt till som banvärd. Hon berättade hur hon alltid började med att åka ut till kiosken (för även i hennes klubb hade man en sådan) och att hon så gott som alltid kunde konstatera att det blivit stopp där. Så är det dessvärre alltför ofta även på Sveriges bästa golfklubb och på i stort sett alla andra klubbar i landet, åtminstone de som har kiosker ute på banan.

Hur ofta blir det inte stopp vid kiosken? När man går av tionde hålets green sitter ofta två partier och fikar, en boll köar vid toaletten och ett parti står på tee. Det beror inte på att det elfte utslaget är särskilt svårt utan på det regelvidriga oskick som kallas fikapaus och som hänger samman med att vi har en välordnad och inbjudande kiosk med bord och sittvänliga bänkar. Det är alltså, om man ska tala klarspråk, inte på Nya banan utan på Gamla banan vi har ett kioskproblem och det finns, som jag ser det, ingen rimlig anledning att vi ska skaffa oss ett sådant där det inte finns.



Dessbättre så har vår förträffliga styrelse ögonen på bollen vilket framgår av följande utdrag ur protokollet från det sammanträde som hölls den 30 juli i fjol:


(...)
10. Övriga frågor
- Öka hastigheten på banan – diskussion till nästa styrelsemöte.
- Förslag att sätta upp en klocka vid kiosken med informationsskyltar om tiden.
(...)

Idén med en klocka och tydlig skyltning är god, men i grunden är det antagligen ett mer eller mindre hopplöst problem. När det nu finns en kiosk och en inbjudande veranda med bord och sittmöbler så är det klart att folk använder sig av dessa. Det blir aningen motsägelsefullt om klubben först ordnar med sådana faciliteter och sedan ska försöka förklara för spelarna att de, i princip, inte får använda sig av dem. Grundproblemet är alltså att sittmöjligheten finns där.

Egentligen borde det inte få förekomma kiosker på golfbanor. I vart fall inte inrättade så att de inbjuder till att man sätter sig ned och tar en regelvidrig paus i spelet för att mosa i sig kaffe, varmkorv, mazariner och en massa andra nyttigheter för att sedan, i tur och ordning, göra en avstickare till bekvämlighetsinrättningen innan man efter en tjugo minuter eller så börjar komma i ordning för att återuppta spelet. Om det kan ske utan att man sinkar spelet så är det naturligtvis helt OK att man fyller på sin vattenflaska, hugger en mugg kaffe, en korv, macka eller annat liksom det är i sin ordning att man - måste man så måste man - gör en snabb avstickare till toaletten men detta bör ske så att man kan slå ut på elvan inom fem minuter från det att man hålade ut på tian.

Unnar jag då inte folk att sitta ned i lugn och ro med en kopp kaffe? Jo, absolut! De får gärna sitta länge och gärna också äta en riktig måltid. Det sitts och äts, strängt taget, alldeles för litet på klubben. Däremot tycker jag att detta sittande bör ske före och/eller efter ronden, inte mitt i densamma. Orkar man inte spela 18 hål utan att ta rast så kan man ju spela niohålsronder. Konstigt nog verkar många av de golfare som tycker sig ha all tid i världen när de är ute på banan nästan alltid ha bråttom före och efter ronden. 





7 kommentarer:

  1. Varför inte stänga kiosken (som ett experiment) och se om inte rondtiderna förbättras? Jag förstår inte heller varför kiosken har blivit ett obligatorium på golfbanan.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den medlem som kan få en krögare att driva en golfrestaurang på en golfklubb som inte ligger efter en "allfartsväg" skall vi absolut ha att sköta intäkterna från sponsorerna, sedan kan vi medlemmar spela verkligt billigt alternativt göra en riktig ansiktslyftning på banan.

    SvaraRadera
  4. Att stänga kiosken tror jag (även om jag känner viss sympati för tanken) att vi kan glömma. Däremot så finns det en hel del saker som inte verkar särskilt genomtänkta. Om vi bortser från reglerna för golfspel (som de flesta varken kan eller följer) så kunde man tänka sig att införa en regel som förbjöd folk att sätta sig ned om bakomvarande boll är inom synhåll (dvs i färd med tt spela in på tians green). Har man hållit sådan fart att man fått en lucka till bakomvarande boll skulle man alltså (om man bortser från golfreglerna) få sitta ned ett litet tag men annnars bara hugga en mugg kaffe med tilltugg och sedan bära med sig förtäringen.

    SvaraRadera
  5. ...sedan kan man ju undra om det gjorts någon tidsstudie på, till exempel, hur lång tid det tar om alla i en fyrboll ska ta kaffe ur automaten, få på plastlock på pappmuggarna, servera sig själva varsin varmkorv, fylla på korvgrytan och göra allt detta utan att grisa ner (alternativt städa upp efter sig). Lägg till detta påfyllning av fyra vattenflaskor och ett eller annat toabesök så är jag rätt övertygad om att det inte finns någon tid att sitta...

    SvaraRadera
  6. Hej! Håller med, lägg ner kiosken så slipper vi alla som inte betalar, och får ett snabbare spel på c 15-20 minuter, då kanske vi kommer ner till 3,50 - 4 timmars rondtider. Vill krögaren tjäna pengar vist åk runt med frukt dricka och annat som är nyttigt för oss golfare.
    MVH/Yngve Holm

    SvaraRadera
  7. Vissa krögare har hävdat att det är kiosken som är guldgruvan och intäkterna från den täcker upp förlusterna i restaurangen. Andra krögare har hotat att stänga kiosken eftersom det är så stort svinn där att den går med förlust. Strängt taget skulle allt som säljs i kiosken utom kaffe och varm korv precis lika gärna kunna köpas i klubbhuset innan ronden och bäras med i bagen.

    SvaraRadera